Harga rumah di Malaysia ‘sangat tidak mampu milik’

8-01

KUALA LUMPUR: Piawaian antarabangsa mengkategorikan rumah kediaman di Malaysia sebagai ‘sangat tidak mampu milik’, demikian menurut kajian yang dibangunkan Demographia International dan dicadangkan oleh Bank Dunia, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan Universiti Harvard.

Pengarah Jabatan Pemantauan dan Pengawasan Kewangan Bank Negara Malaysia (BNM), Qaiser Iskandar Anwarudin, berkata kebanyakan rakyat Malaysia tidak mampu untuk membeli rumah yang baru dibangunkan berikutan harganya di luar keupayaan kewangan mereka.

Beliau berkata, berkata berdasarkan sumber daripada Jabatan Statistik Malaysia, Pusat Maklumat Harta Tanah Negara (NAPIC) dan BNM, harga bagi rumah mampu milik di seluruh Malaysia perlu ditawarkan pada harga maksimum RM282,000 untuk isi rumah berpendapatan median atau penengah.

“Bagaimanapun, berdasarkan sumber sama, rumah mampu milik yang ditawarkan dalam pasaran ialah RM298,000 (harga median sebenar).

“Manakala, purata harga bagi pelancaran hartanah baharu yang ditawarkan dalam pasaran adalah pada RM417,262 seunit,” katanya pada sesi taklimat BNM bersama media mengenai hutang isi rumah dan pembiayaan perumahan, di sini, hari ini.